Monitorizare de presă

Tematica:

Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 19.09.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Marko Bela spune că UDMR nu se poate baza pe UE în obţinerea autonomiei
Acces online: https://www.cotidianul.ro/marko_bela_spune_ca_udmr_nu_se_poate_baza_pe_ue_in_obtinerea_autonomiei-98621.html

Preşedintele UDMR, Marko Bela, i-a îndemnat, sâmbătă, pe participanţii la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, să nu se amăgească sperând că Uniunea Europeană le va rezolva problema autonomiei, subliniind că această problemă trebuie soluţionată în politica internă, transmite corespondentul NewsIn.

Marko Bela a făcut referire la cele două documente citite la Miecurea Ciuc în 4 septembrie - un memorandum şi o declaraţie. "Aş vrea să clarific ce înseamnă pentru noi documentele de la Miercurea Ciuc. Înseamnă declaraţie de intenţie şi asumarea responsabilităţii. Nu putem înşela populaţia că prin cele două documente rezolvăm autonomia. Este important ca la Bucureşti să luăm poziţie în legătură cu asta.

Dacă în politica internă nu se poate soluţiona, UE nu se amestecă. Putem da exemplul Slovaciei, Uniunea Europeană a sugerat Ungariei şi Slovaciei să-şi rezolve neînţelegerile prin tratative, deci UE nu se amestecă. Le vom spune tranşant, pentru că trebuie să schimbăm optica Europei. Eu din evenimentele din Slovacia am tras aceste concluzii", a declarat Marko Bela, care a făcut în continuare apel la solidaritatea comunităţii.

Politicianul maghiar crede că în ultimii 20 de ani comunitatea maghiară a reuşit să obţină înţelegerea opiniei publice în legătură cu problemele specifice ale minorităţii. "De exemplu, am constatat că, în ultimii 20 de ani, învăţămîntul în limba maternă nu mai este o problemă şi nu a creat reacţii în rândul opiniei publice. Urmează demersurile pentru autonomie, obţinerea graduală a ei şi, cel mai important, asigurarea învăţământului în limba maternă", a spus Marko Bela.

Liderul unional a alocat un timp destul de mare în discursul său analizei legii învăţământului şi a precizat că a dus tratative îndelungate cu partidele din coaliţie pentru obţinerea unei formule cât mai convenabile pentru maghiari. "E un examen important modul în care se raportează cele două partide la legea învăţământului. Cu PSD, prin doamna ministru, am reuşit cât de cât, dar PDL s-a blocat la istorie şi geografie. Nu am reuşit să schimbăm dispoziţiile privind aceste materii. Copiii noştri sunt chinuiţi ca într-o altă limbă să-şi înveţe istoria şi geografia şi de mici vor respinge aceste discipline. În schimb, am reuşit un mare succes cu muzica, pentru că şi prin asta ne putem păstra tradiţia", a afirmat preşedintele UDMR.

Referindu-se la moţiunea de cenzură, Marko Bela a reafirmat că este convins că aceasta nu va determina căderea Guvernului, însă i-a asigurat pe reprezentanţii unionali că Uniunea este gata să guverneze. "Dacă ar avea loc înfiinţarea unui nou guvern, noi am prefera să fie după alegerile prezidenţiale. UDMR trebuie să aibă în vedere greutatea pe care o va avea şi cu ce partener va guverna. UDMR nu doreşte să guverneze pentru portofolii, ci pentru principii, care se traduc în măsuri guvernamentale", a mai spus Marko Bela.

Politicianul a făcut apoi scurte referiri şi la campania electorală şi a cerut sprijin pentru Kelemen Hunor. El a afirmat că este foarte importantă perioada dintre cele două tururi de scrutin. "UDMR va influenţa în ce direcţie bună sau mai puţin bună va merge ţara", a conchis liderul Uniunii.

La Târgu Mureş are loc, sâmbătă, la Palatul Culturii, şedinţa ordinară a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU). Ordinea de zi propusă este: informare politică prezentată de preşedintele UDMR; raportul semestrial al Prezidiului Executiv al Uniunii, precum şi chestiuni organizatorice. NewsIn

• Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.